Interview keynote Erik Roscam Abbing

Herwaardering Vakmanschap

"Design Thinking is een manier van naar de wereld kijken om slecht omschreven problemen het hoofd te kunnen bieden. Het gaat uit van mensen - bewoners of gebruikers van infrastructuur - in plaats van technologie.”

Erik Roscam Abbing,  director van Livework Netherlands, is een veelgevraagd spreker en docent op verscheidene Europese masteropleidingen. Hij is bovendien een gevestigde naam binnen het gebied van Design Thinking in Europa. Roscam Abbing sprak tijdens InfraTech 2017 over het thema 'Herwaardering Vakmanschap’. "Ik hoop dat mijn publiek de zaal verlaat met een gevoel van opluchting. Dat ze denken: 'hé, zo kan het dus ook? Ik ga direct aan de slag’. Want uit veel van de complexe problemen waar men in de infrasector mee te maken krijgt, kun je je niet 'uitvergaderen’. Door de verschillende en soms tegenovergestelde belangen ontstaat er al gauw een patstelling. Design Thinking doorbreekt dat.”

"Desing Thinking gaat in de eerste plaats om co-creatie, collaboratie, samenwerken dus. Het is bovendien visueel en daardoor behapbaar. Dat uit zich ook weer in het feit dat het heel iteratief is. Dat je in kleine - beheersbare - stapjes werkt. Daardoor kun je best fouten maken, maar die zijn snel te herstellen. Je blijft in kleine stappen vooruitgang boeken. Door Design Thinking zijn resultaten heel snel zichtbaar. Belangrijk onderdeel van de filosofie is dat je prototypes maakt. En die test. Het is dus zeer geschikt voor doeners. Met elkaar ga je testen, uitproberen. Daardoor zet je snel stappen.”

Volgens Roscam Abbing leent Design Thinking zich bij uitstek voor de infrasector. "Je ziet toch vaak dat opdrachtgevers en marktpartijen nog erg gespecialiseerd en verkokerd werken. Naar binnen gericht en risicomijdend zijn. Dat komt goede samenwerking niet ten goede. Ik leer mensen om intuïtief te handelen, ondernemend te zijn. Daar is moed voor nodig, maar omdat Design Thinking zo iteratief is, is het niet erg als er eens iets mis gaat.” 

"Design Thinking kan heel goed schakelen tussen de vergezichten van de meer analytische mensen en de doelgerichtheid van mensen die voor tastbare resultaten gaan. Uiteindelijk is dat samenspel essentieel voor succes.”

Bekijk de keynote-sessie terug.