Registreer voor een gratis bezoek!

Trends

Herwaardering Vakmanschap

Nieuwe technologieën - zoals gerobotiseerde productie, zelfrijdende voertuigen en intelligente constructies - werpen nieuw licht op ons vakmanschap. Hoe kunnen we het nóg beter, nóg slimmer en nóg waardevoller doen? Dat vraagt om reflectie en herwaardering van ons vakmanschap.

De verworvenheden van de techniek zijn zo vanzelfsprekend geworden dat de bedenkers en de makers van al die technische producten en toepassingen op de achtergrond zijn geraakt. Maar vakmanschap is niet vanzelfsprekend. Je moet er voor kiezen, het je toe-eigenen met je hart en je handen. Dat vraagt om gedreven opleiders en ambitieuze studenten. Én om opdrachtgevers die vakmanschap weten te waarderen. In het artikel "Het blijft mensenwerk” dat werd gepubliceerd in Otar, nr. 7, 2016, is het onderwerp uitgebreid toegelicht. 

Interview keynote Erik Roscam Abbing

"Desing Thinking gaat in de eerste plaats om co-creatie, collaboratie, samenwerken dus. Het is bovendien visueel en daardoor behapbaar." Lees het volledige interview met keynote Erik Roscam Abbing.

E-learning keynote-sessie Herwaardering Vakmanschap tijdens InfraTech 2017

Tijdens InfraTech 2017 was Herwaardering Vakmanschap één van de trends binnen het kennisprogramma. Keynote-speaker Erik Roscam Abbing stelde het onderwerp centraal in zijn kennissessie: "Design Thinking is een manier van naar de wereld kijken om slecht omschreven problemen het hoofd te kunnen bieden. Het gaat uit van mensen - bewoners of gebruikers van infrastructuur - in plaats van technologie.”  Bekijk hieronder de volledige e-learning.

Korte samenvatting:
1.00: Erik vertelt over de rol van vele spelers en hun belangen bij een project. Hoe kun je alle belangen bijeen brengen?;
3.36: Waarom flexibel en agile werken beter is; 
4.55: Onzekerheid als uitgangspunt en als bron van energie;
7.23: Co-creatie: iedere speler is participant van de eindoplossing;
9.30: Wat is reframen? Wat is ontwerpend verkennen?;
13.04: Overzicht van uitdaging en de 'design thinking’ oplossing;
14.20: Vakmanschap is waardevol in de nieuwe economie;
15.30: Concrete praktijk voorbeelden: Schiphol, Thaise overheid, gemeente Rotterdam en Transport Londen.

 

Wat is uw mening over co-creatie? Is iedere stakeholder een participant in de eindoplossing?
  • 57.14%
  • 42.86%

Wat is uw mening? Vakmanschap wordt steeds waardevoller in de nieuwe economie.
  • 87.5%
  • 12.5%

 

De e-learning 'Herwaardering Vakmanschap' is onderdeel van een reeks van vier webcasts die zijn opgenomen tijdens InfraTech 2017. Naast Herwaardering Vakmanschap, kunt u ook kijken naar Circulaire Economie, Veranderende Samenwerking in de Keten en Complexe Mobiliteit.

Over de keynote-speaker Erik Roscam Abbing

ir. Erik Roscam Abbing is director van Livework Netherlands, veelgevraagd spreker en docent op verscheidene Europese master opleidingen; een gevestigde naam binnen het gebied van Design Thinking in Europa. 

 

 

Trends InfraTech 2017

Wilt u de trends van 2017 nog eens nalezen? Dit waren: Circulaire Economie, Herwaardering Vakmanschap, Complexe Mobiliteit en Veranderende Samenwerking in de Keten

 

 

Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER