Thema: Infra & Innovatie

De beursvloer van de 15e editie van InfraTech is in januari 2023 opgedeeld in vier thema’s die stuk voor stuk een eigen segment binnen de sector vertegenwoordigen. Eén van deze vier thema’s is het thema 'Infra & Innovatie’

Infrastructuur en innovatie gaan hand in hand, waarbij nieuwe technologieën en benaderingen worden toegepast op het ontwerp, de bouw en het onderhoud van infrastructuur. Denk aan vakgebieden als Civiele Techniek, digitale infrastructuur en Slimme Logistiek. Duurzame ontwikkeling is ook een belangrijk aspect van infrastructuur en innovatie, met een focus op het creëren van een duurzame leefomgeving. Over het algemeen zijn infrastructuur en innovatie dus nauw verbonden met de ontwikkeling van nieuwe technologieën en benaderingen die de vooruitgang van infrastructuurprojecten en -systemen stimuleren.

 

Innovatie is een belangrijk thema

Innovatie is al bijna 30 jaar het belangrijkste element van InfraTech. Niet voor niets blijft het aantal aanmeldingen voor de prestigieuze InfraTech Innovatieprijs iedere twee jaar groeien. Innovatie is misschien wel het belangrijkste bestaansrecht van de vakbeurs. Het heeft onze sector gebracht waar we al jaren staan: aan de wereldwijde top.
 

Ook dit jaar hebben we weer vele inzendingen voor de InfraTech Innovatieprijs ontvangen. Met de Innovatieprijs stimuleert InfraTech innovatieve ideeën op het gebied van het bouwen, onderhouden, renoveren en verduurzamen van infrastructuur. Dit kunnen innovaties zijn op allerlei gebieden, bijvoorbeeld vaarwegen, spoorwegen, kabels en leidingen, IT-infrastructuur, wegen, landuitbreidingen, industriële complexen en warmte transportleidingen, verdeeld in de onderdelen Productinnovatie, Procesinnovatie en Duurzame Samenwerking.

 

Innovatieprijs

Voor de innovatieprijs van 2023 zijn er per onderdeel drie innovaties genomineerd door zes specialisten uit de infrasector:

Productinnovatie:

•    Dura Vermeer Regionale Projecten BV - Asfalt uit 100% circulair materiaal
•    Haitsma Beton B.V. - De eerste prefab voorgespannen geopolymeren autobrug ter wereld
•    Max Bögl Nederland B.V. - Modulair Viaduct

Procesinnovatie:
•    Antea Group Nederland - Genetisch ontwerpen
•    Haitsma Beton B.V., Royal HaskoningDHV, Dura Vermeer, Vlasman Betonbewerkings- en Slooptechnieken b.v., SGS. - Liggers 2.0
•    Iv-Infra - Slim Proefbelasten

Duurzame samenwerking:
•    Dura Vermeer - De circulaire weg
•    GMB - De duurzame brandstofketen
•    Gemeente Amsterdam - Samen bouwen aan kademuren van de toekomst

 

Bekijk alle inzendingen van de innovatieprijs 2023.

 

Benieuwd naar de andere thema’s? Lees hier alles over de andere thema’s Infra, Openbare Ruimte & Mobiliteit en Water & Riolering.


Meer leren over de infrasector? Registreer u dan nu via hier!

 Registreer hier