Interview keynote Eva Gladek
Circulaire Economie
"Circulair werken creëert niet alleen enorme waarde in geld, maar het brengt ook vreselijk veel extra waarde voor de hele maatschappij”, zegt Eva Gladek. De 33-jarige oprichter en eigenaar van Metabolic adviseert wereldwijd bedrijven over hoe de transitie naar een circulaire economie te maken is. Ook de infrasector kan volgens haar niet achterblijven. "Infrastructuur en de gebouwde omgeving slokken verreweg het meeste van de steeds schaarser wordende grondstoffen op. Er is dus enorme winst te behalen als er circulair gewerkt gaat worden.”
Gladek hoopt de bezoekers van InfraTech te overtuigen dat volledig circulair werken niet alleen noodzakelijk is, maar wel degelijk ook haalbaar. "Ik zal aansprekende voorbeelden laten zien, waardoor blijkt dat het kan. En heus niet alleen door nieuwe technologieën, maar ook door andere manieren van aanbesteden, van gunnen en van contracteren. Vorige week nog heb ik een groot vastgoedbedrijf weten te overtuigen van het feit dat de sloop van één van hun panden veel voordeliger kan. In plaats van de 100.000 euro die het hergebruik van materialen ze nu opleverde, hadden ze er ook 450.000 euro aan kunnen verdienen als ze het echt circulair hadden aangepakt. Maar dat vergt een andere manier van denken.”
De van oorsprong New Yorkse ondernemer stipt ook de eigendomsverhoudingen in de infrasector aan. "Wanneer je wegen, bruggen of andere assets bijvoorbeeld leased of er een vorm van gedeeld eigenaarschap voor verzint, dan deel je uiteindelijk ook de opbrengsten. Daarmee kun je zaken versnellen.”
Toch is de invloed van nieuwe technologieën ook niet te onderschatten, volgens Gladek. "Neem de 3D-geprinte brug in Amsterdam. Niet alleen is die volledig recyclebaar omdat hij uit één materiaalsoort is gemaakt, ook het onderhoud is compleet te robotiseren. Dat scheelt verspilling. Daarnaast zijn er prachtige initiatieven als plastic wegen. Maar het houdt ook in dat je al in de ontwerp- en inkoopfase beter moet nadenken over circulair werken.”