Registreer voor een gratis bezoek!

Trends

Circulaire Economie

In de circulaire economie wordt de waarde van grondstoffen, onderdelen en producten gemaximaliseerd. Tegelijkertijd wordt voorkomen dat waarde-vernietiging hiervan plaatsvindt. Zo wordt de productie van afval en het verbruik van grondstoffen geminimaliseerd.

De circulaire economie heeft daarmee betrekking op de gehele levenscyclus van het gebruik van grondstoffen, onderdelen en producten. Specifiek voor de infrastructuur kijkt een circulair model dus niet alleen naar de ontwerpketen van een product, maar kijkt ook naar de bouwketen- en de sloopketen daarvan. Door op deze wijze het hele bouwproces van een infrastructureel project te benaderen, blijven materialen in- en tussen de ketens circuleren. Materialen worden niet weggegooid, maar juist hergebruikt voor een ander (bouw)proces. Dit zorgt ervoor dat de maximale waarde van grondstoffen, onderdelen en producten wordt benut.

In het artikel "Het sluiten van kringlopen in de infrastructuur” dat werd gepubliceerd in Otar, nr. 4, 2016, is het onderwerp uitgebreid toegelicht.

Interview keynote Eva Gladek

"Circulair werken creëert niet alleen enorme waarde in geld, maar het brengt ook vreselijk veel extra waarde voor de hele maatschappij." Lees het volledige interview met keynote Eva Gladek.

E-learning kennissessie Circulaire Economie tijdens InfraTech 2017

Tijdens InfraTech 2017 was Circulaire Economie één van de trends binnen het kennisprogramma. Keynote-speaker Eva Gladek stelde het onderwerp centraal in haar kennissessie: "Infrastructuur en de gebouwde omgeving slokken verreweg het meeste van de steeds schaarser wordende grondstoffen op. Er is dus enorme winst te behalen als er circulair gewerkt gaat worden.”  Bekijk hieronder de volledige e-learning (Engelstalig).

Korte samenvatting:

0.30: Introduction of the company Metabolic;
0.59: About project De Ceuvel in Amsterdam of 17 refurbished houseboats. More info http://deceuvel.nl/en/boats/; 
1.49: Going back to Eva’s time as a student: why she started with Metabolic;
2.50: On exponential growth: where is the tipping point in the end of our resources (food, water, paper, etc.)?;
3.58: On sustainability challenges;
5.36: So how do we move forward?;
6.36: Explanation of the model of circular economy;
10.25: Circular economy characteristics;
13.50: Key intervention areas for achieving a circular economy;
14.50: Business models in circular economy;
16.00: Circularity in buildings and infra: examples;
18.15: Impact reduction;
21.50: Single assets for multiple values;
22.42: On procurement and contracting;
24.02: Material and construction innovation;
24.40: Recycling and reuse;
25.47: Saving on maintanance;
26.25: Schiphol, end of life profits.


Wat is uw mening? Hergebruik en behoud van bouwstoffen is noodzakelijk.
  • 92.59%
  • 7.41%


De e-learning 'Circulaire Economie’ is onderdeel van een reeks van vier e-learnings die zijn opgenomen tijdens InfraTech 2017. Naast Circulaire Economie kunt u ook kijken naar Complexe Mobiliteit, Herwaardering Vakmanschap en Veranderende Samenwerking in de Keten.  

Over de keynote-speaker Eva Gladek

Eva Gladek combineert kennis van de natuur- en sociale wetenschappen met een passie voor duurzaamheid en innovatie. De uit New York afkomstige Gladek startte in Amsterdam in 2012 Metabolic, een advies- en ingenieursbureau voor systeeminnovatie en duurzaamheid. In 2013 stond Gladek in de lijst van 100 meest innovatieve en inspirerende jongeren op het gebied van duurzaamheid. Als industrieel ecoloog wil ze mens, milieu en technologie bij elkaar brengen om steden en industrieën te verduurzamen.

 

 

Trends InfraTech 2017

Wilt u de trends van 2017 nog eens nalezen? Dit waren: Circulaire Economie, Herwaardering Vakmanschap, Complexe Mobiliteit en Veranderende Samenwerking in de Keten

 

 

Wij gebruiken cookies voor website analyse en marketingdoeleinden. Door onze site te bezoeken en te gebruiken, accepteert u deze cookies.
ACCEPTEER