Interview keynote Carlo van de Weijer
Complexe Mobiliteit
"Meer investeren in het spoor is in mijn ogen nogal zinloos. Het is namelijk totaal niet flexibel. De enige modaliteiten die er in de toekomst nog toe doen zijn vliegtuig, auto en fiets. De grote uitdaging voor de infrasector is om de komende jaren te investeren in wat ik 'ontrommeling’ noem: minder verkeerslichten, minder verkeersborden, maar wel een goed doordachte, inherent flexibele en veel fraaiere infrastructuur.” Dr. ir. Carlo van de Weijer, Director trategic Area Smart Mobility TU Eindhoven, gooit de knuppel maar eens in het hoenderhok. Hij hoopt dat hij zijn toehoorders "wakker kan schudden over een aantal onvermijdelijke trends die ons te wachten staan.”
"Wat eerder al met fotografie en informatie is gebeurd, gaat ook ook met mobiliteit gebeuren. Veranderingen gaan exponentieel sneller. En net als in de andere sectoren zie dat ook bij mobiliteit het geld uit het systeem verdwijnt. Alles wordt steeds goedkoper. Nu al is voor een partij als Über goedkoper om personen van deur tot deur te vervoeren dat wij met een gesubsidieerd ov kunnen.”
"Wat echter nooit is veranderd en wat ook niet zal veranderen is de evolutionaire, biologische wens - nee, urgentie - van onze soort, om mobiel te zijn. Sinds jaar en dag is de mens ongeveer een uur en tien minuten mobiel. Daar worden we gelukkig van. Wat wél is veranderd, is de afstand die we in dat uur af zijn gaan leggen. Die groeit exponentieel. De grote opgave voor de overheid en de infrasector is dus hoe we het systeem zo kunnen inrichten dat we die trend kunnen faciliteren. Infrastructuur moet in mijn ogen dan ook een onafhankelijk platform zijn, dat makkelijk aanpasbaar is aan nieuwe technologie. Smart vehicles, maar not too smart infrastructure.”
"Kijk naar het succes van internet. Dat heeft zich zo snel in ons dagelijks leven kunnen nestelen omdat het in eerste instantie gebruik maakte van een 200 jaar oude techniek: de koperen draad, waar ook telefonie gebruik van maakte. Dat staat ook met mobiliteit te gebeuren. Maar daarvoor heb je geen technologisch hoogstaande snelweg voor nodig. Simpel asfalt voldoet. En dure verkeerssystemen zijn niet nodig. Dat kunnen de auto’s zelf wel. Maar dat maakt de opgave voor de infrastructuur bouwers niet minder interessant. De slimheid in de infra zal meer onzichtbaar aanwezig zijn: hoe bouw je zo dat met voortschrijdend inzicht de infrastructuur toch bruikbaar blijft? Impliciete flexibiliteit inbouwen, dat zie ik naast ontrommeling en verfraaiing als belangrijkste opgave voor de toekomst.”
Bekijk de keynote-sessie terug.