Openingsdebat leidt tot eensgezindheid

18 Januari 2023
Openingsdebat leidt tot eensgezindheid

Vier jaar geleden is het maar liefst dat de 13e editie van InfraTech ongeveer even volle zalen trok als op afgelopen dinsdag 17 januari 2023. "Heel erg fijn dat iedereen weer in grote getale naar Rotterdam Ahoy is afgereisd. De uitdagingen waar Nederland en de infrabranche zich voor geplaatst zien, schreeuwen om menselijk contact”, zo zei Ahoy-directeur Jolanda Jansen de openingsplechtigheid.

In het Rijkswaterstaat-theater op de overvolle beursvloer werd InfraTech 2023 met een druk op de welbekende rode knop en spetterend vuurwerk voor geopend verklaard. Blom trapte daarna af: "Het belang van InfraTech lijkt me evident. Alle grote opgaven voor onze samenleving komen terug in deze sector. De 15e editie van deze vakbeurs valt ook nog samen met het 225-jarig bestaan van Rijkswaterstaat. De komende vier dagen gaan we bewijzen dat we al die opgaven samen aankunnen.”

Seriematig
En direct werd het inhoudelijk. Met een vurig debat tussen gastheren Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam en een zestal deskundigen. Presentator Geert Maarse trapte meteen na de openingshandeling af met een stelling waar directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat en Marc van Leeuwen, directeur Projectmanagement & Engineering van de gemeente Rotterdam op mochten reageren: 'alleen met een seriematige aanpak is de vervangings- en renovatieopgave van kunstwerken in Nederland te realiseren’. Blom en Van Leeuwen kregen gezelschap van Lennart Harmelink, transitiemanager bij de Bouwcampus en Geert-Jan van Oosterhout, programmadirecteur Vervanging & Renovatie bij Dura Vermeer.

En eigenlijk waren ze het alle vier roerend eens. Ja, een seriematige aanpak is onontkoombaar. Al sputterde Harmelink nog even tegen. "Seriematig blijkt in de praktijk best een ingewikkeld woord. Het draait om continuïteit en repetitie.”

Van Oosterhout kreg daar weliswaar geen speld tussen, maar riep ook meteen op tot meer daadkracht bij opdrachtgevers: "Wat mij betreft kan 90% van alle kunstwerken seriematig worden vervangen of gerenoveerd. Dat is echt niet zo moeilijk. Begin nu maar eens met een mandje van 10 kunstwerken en wij gaan het fixen.” Van Leeuwen geloofde de Dura-directeur niet op zijn woord: "Ik krijg toch nog vaak te horen dat er een capaciteitsprobleem bij aannemers zit.”

Jongeren
Voor de tweede stelling gingen Blom en Van Leeuwen in discussie met Eva Dijkema, die ProRail nog niet zo lang geleden verruilde voor Twynstra Gudde en met Willemien Bosch sinds 5 maanden directeur van Koninklijke NL Ingenieurs. De stelling luidde: 'Jongeren krijgen veel te weinig ruimte in de infrasector’. Koren op de molen van Dijkema, die hekelde het gebrek aan innovatiekracht, daadkracht en vernieuwing sectorbreed. 

Bosch viel haar bij: "Alle opgaven waar we het nu over hebben raken volgende generaties. Maar die worden nauwelijks betrokken bij de oplossingen. Dat gaat onze sector wreken.”

Blom wilde de stelling breder trekken: "Het gaat niet alleen om jongeren. Deze sector moet op alle fronten diverser. Ik zie ook in deze zaal eigenlijk alleen maar mannen van een zekere leeftijd. Een groot bouwbedrijf waarvan ik de naam niet zal noemen beloofde me onlangs dat ze in 2030 op 30% vrouwelijk senior leadership willen zitten. Daar valt mijn mond van open. Dat is too little too late.” Marc van Leeuwen wees daarop op verschillende initiatieven van jongere medewerkers bij onder andere zijn gemeente Rotterdam en vroeg de zaal ruimte te geven aan de jongere generatie.

Waan van de dag
Het debat wilde nog steeds niet echt een debat worden. De verschillende deelnemers bleken het eigenlijk over alle stellingen roerend eens. Zo ook over de derde en laatste: 'de waan van de dag staat doordachte oplossingen in de weg’. "Helemaal eens”, betoogde Wijnand Veeneman, Wetenschappelijk directeur NGinfra. "Alle crises waar we nu over reppen gaan over de korte termijn. Terwijl juist infrastructuur schreeuwt om een lange termijn visie. Hoe willen we dat ons land er over 20 of 30 jaar bij ligt? Politiek, maar ook de media laten zich teveel leiden door de waan van de dag.”

"Eens”, zo betoogde panellid Mark Rurup, directeur van de Geonius Group. "Al zijn die actuele obstakels voor een bedrijf als het onze ook wel fijn. Ze bieden kansen om oplossingen aan te dragen.” Blom vond vooral dat de sector zich niets moest laten aanpraten. "Dat lost niets niets op. Kijk vooral wat je zelf kunt bijdragen. Het gaat om het werkwoord 'doen’. En daar moeten we nu mee beginnen.”

Van Leeuwen besloot met de zienswijze dat de waan van de dag weliswaar realiteit is, maar dat de sector - en met name de opdrachtgevers - wel degelijk verder vooruit kijken. "En daar vinden we elkaar uiteindelijk. Ook de komende vier dagen.”  


Bron: