Persnieuws

10 januari 2019
InfraTech draait meer dan ooit om kennis

In de afgelopen 25 jaar is InfraTech uitgegroeid tot meer dan een vakbeurs. Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond staat Rotterdam Ahoy bol van de presentaties, workshops, keynotes, meetups, pitches, colleges, case-studies, debatten, een hackathon en zelfs een carrière-event. Gedurende vier dagen laat de Nederlandse infrawereld zien dat ze klaar is voor de toekomst.

Bekijk het programma

Nog voor de officiële opening op dinsdag 15 januari gaat het tijdens InfraTech 2019 al meteen de diepte in. Ruim 40 deelnemers met verschillende achtergronden proberen in twee dagen tijd oplossingen te bedenken voor de meer dan 100 beweegbare bruggen die Rijkswaterstaat in de komende paar jaar moet vervangen of renoveren. Op woensdagavond worden de uitkomsten van deze hackathon gepresenteerd. Ook Holland ConTech & PropTech gaat met deze enorme vervangingsopgave aan de slag. Op de dinsdagmiddag is er een open MatchMaking Meetup in samenwerking met Rijkswaterstaat. Doel van deze Meetup is innovaties vinden waarmee Rijkswaterstaat de vervangingsopgave aankan. Hoofd afdeling Innovatie en Markt van Rijkswaterstaat, Erik Vendel, nodigt bedrijven van harte uit met innovaties te komen en samen op te trekken. "Het is wel duidelijk dat we dit niet alleen kunnen.” Tijdens de Meetup zijn er 5 pitches van start-ups en een keynote speech van Kenan Aksular.

Jong talent 

De officiële opening biedt ook genoeg stof tot nadenken. Michèle Blom, Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat gaat onder leiding van moderator Marijke Roskam in gesprek met voormalig staatssecretaris van Financiën en huidig CFO van KPN, Jan Kees de Jager, over het groeiend belang van communicatie in smart mobility en duurzaamheid. 
InfraTech biedt op de eerst dag ook een podium aan twee opvallende namen: Stefan Buijsman (23) en Katja Roose (37). 
Eerstgenoemde ging al op zijn 9e naar het VWO, had op zijn 18e een mastertitel in de filosofie op zak en promoveerde anderhalf jaar later in Stockholm op de filosofie van wiskunde. Katja Roose is kite-surfkampioen en met meer dan 73 kilometer per uur houdster van het snelheidsrecord op water, aangedreven door wind. Ze is ambassadeur bij de Dutch Wavemakers, een organisatie die de wereldwijde wateruitdagingen onder de aandacht van jongeren wil brengen om zo het vermaarde Nederlandse watermanagement te promoten. 

Gemeenten

Op het Gemeenteplein krijgen tussen de 60 en 70 gemeente-trainees en young professionals op woensdagavond in groepjes de opdracht om oplossingen te vinden om gemeenten klaar te stomen voor de klimaatadaptatie. 
Op donderdag vindt hier 's middags een speciale editie plaats van College Tour: Future Green City. Ruim 100 studenten van de Hogeschool Rotterdam gaan aan de slag met het thema 'Leisure in de stad’ om antwoord te krijgen op de vraag wat de toenemende druk van festivals op parken betekent voor de inrichting van een stad. 

Infradebat

Kennisplatform CROW organiseert gedurende de vier dagen in Rotterdam een keur aan sessies, workshops en lezingen. Maar vast en belangrijk onderdeel van InfraTech is het tweejaarlijkse CROW Infradebat op woensdag 16 januari. Dit jaar zocht CROW de samenwerking met NGinfra (Next Generation Infrastructures) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en is het thema van het debat 'De waarde van infrastructuur nu en in 2050’. Hoofdvraag tijdens het debat is hoe de samenleving er in 2050 uitziet en op welke manier we ons dan van A naar B bewegen. 

Provincies

Zonnewegen, 3D geprinte bruggen en biobased asfalt. De Nederlandse provincies zijn de motor achter veel infra-innovaties. Als wegbeheerders initiëren, stimuleren en testen provincies nieuwe innovaties in de praktijk om grootschalige toepassing van bewezen technieken te versnellen. Zij werken hierbij actief samen met de andere wegbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen. Veel van die projecten zijn te zien op de Provincie Boulevard. 
Maar naast de tentoonstelling van deze provinciale parels is er iedere beursdag een interessant lezingenprogramma op de Provincie Boulevard. Het aanbod van zo’n 35 lezingen, verzorgd door provincies en marktpartijen, is zeer divers. Zo vertelt Arne Koudstaal alles over PlasticRoads, staat de presentatie van Willemien Bras geheel in het teken van de eerste CO2 neutrale weg, zal Jan van Asten zijn gasten meenemen in de wereld van IFD, staat de Biocomposiet fietsbrug Ritsumasyl centraal in de presentatie van Peter de Jong en komt Bouwend Nederland met haar partners alles vertellen over de successen van het Infra Innovatieatelier. 
Al deze projecten zijn bovendien genomineerd voor de InfraTech Innovatieprijs die op woensdagochtend 16 januari door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zal worden uitgereikt. 
Op woensdagavond gaan gedeputeerden van alle twaalf provincies onder leiding van presentatrice Ramona van Zweden in discussie met onder anderen Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en Jan de Boer, directeur bij KWS Infra over waarom het zo moeilijk is om innovaties in de infra op grote schaal toe te passen.

Geo Business

Het geo-bedrijfsleven gaat voor het eerst haar krachten bundelen op InfraTech 2019. Op het GeoBusiness NL Plein faciliteert GeoBusiness Nederland haar leden om collectief aanwezig te zijn. Met het eigen plein wil de brancheorganisatie laten zien dat het geodetisch werkveld veel meer is dan een landmeter met een meetstok. "Iedere aannemer weet dat wanneer hij start met bouwen zonder gedegen informatie over de omgeving, hij vroeg of laat de mist ingaat”, stelt Nico Schaeffers van GeoBusiness Nederland. "Op ons plein bieden wij die noodzakelijke informatie.”

Rondom GWW

Twee jaar geleden werd het Rondom GWW Plein op InfraTech door de bezoekers uitgeroepen tot het beste plein van de beurs. Dat succes smaakt naar meer. De Stichting Rondom GWW, een organisatie van verschillende MKB-infra-bedrijven in de regio Rotterdam,  organiseert gedurende vier dagen meer dan 20 lezingen en workshops. Iedere dag kent een ander thema: op dinsdag is dat BIM, op woensdag het MKB-Convenant, donderdag staat in het teken van innovaties en op vrijdag wordt de winnaar bekend gemaakt van de ontwerpwedstrijd 'een Groenblauw Schoolplein’.

Naar het volledige kennisprogramma
 


Bron: