'Voor weggebruiker houdt weg niet op na de afslag’

16 Januari 2019
'Voor weggebruiker houdt weg niet op na de afslag’

Op het Smart Mobility Plein van InfraTech 2019 staan bedrijven die nog niet eerder op InfraTech aanwezig waren. En met namen als Dynniq, Siemens, Be-Mobile/Flitsmeister, Cisco en CGI zijn het ook niet direct usual suspects in de infrabranche. Toch wordt er nauwelijks nog een weg of tunnel aangelegd zonder inbreng van deze technologiebedrijven.

Niet voor niets bevindt het Smart Mobility Plein zich pal naast het Rijkswaterstaat Paviljoen waarin ook RWS Smart Mobility zich presenteert, legt Joyce Datema van Rijkswaterstaat uit. "Stuk voor stuk werken we al veel met deze bedrijven samen. Bijvoorbeeld rondom intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI) en Intelligente Wegkantsystemen (IWKS). En met Flitsmeister/Be-Mobile wisselen we al veel data uit, bijvoorbeeld om de rode kruizen boven wegen aan te sturen en te zorgen dat weggebruikers die informatie realtime in hun voertuig kunnen ontvangen. Met meer dan een miljoen gebruikers beschikt Flitsmeister over een schat aan informatie.”

Volgens Datema was het niet altijd vanzelfsprekend dat 's lands grootste wegbeheerder zo innig samenwerkt met technologiebedrijven en start-ups. "Maar we willen dolgraag innoveren. Tegelijkertijd houden we alles graag onder controle. Dat levert wel eens gezonde spanning op, maar dat hoort bij innoveren.” Datema weet dat Rijkswaterstaat niet om samenwerking met techbedrijven en andere wegbeheerders heen kan. "Voor weggebruikers houdt een weg natuurlijk niet op na een afslag. En aangezien de voorspelling is dat de files in de komende jaren alleen maar zullen toenemen en de ruimte voor nog meer asfalt zeer beperkt is, zullen we wel moeten proberen de doorstroming op andere manieren te bevorderen. Onder andere met data-gedreven processen.”


Bron: