Ontdek de themapleinen van InfraTech

11 Januari 2019
Ontdek de themapleinen van InfraTech

Om samenwerking te bevorderen en kennisdeling te stimuleren zijn er tal van pleinen op InfraTech 2019. Ieder plein heeft zijn eigen programma en thema's die zij graag laten zien tijdens de beurs. Hieronder een greep uit de programma’s van een aantal van deze pleinen.

Ingenieursplein
Koninklijke NLIngenieurs is gastheer op het Ingenieursplein. Samen met zes partners - Antea Group, Arcadis, Iv-Infra, M+P, Movares en Witteveen+Bos verzorgen ze een druk programma. Jacolien Eijer, directeur Koninklijke NLingenieurs en lid van de Raad van Advies van InfraTech waagt zich niet aan een voorspelling over de toekomst van de infrasector, maar weet wel dat "iedereen de komende jaren vol aan de bak moet. We staan voor een enorme opgave om onze infrastructuur future proof te maken”. Op het Ingenieursplein uit die urgentie zich in workshops, lezingen en pitches over onder andere remote sensoring, autonoom verkeer, circulair bouwen, de Marktvisie, de energietransitie, de Omgevingswet, proefbelastingen van bruggen, Smart Mobility en zelfs vispassages. Kortom, eigenlijk over alles waar ingenieurs zich over buigen.

Smart Mobilityplein
Dynniq, Siemens, CGI, Cisco Systems en Be-Mobile/Flitsmeister. Het zijn niet direct de bedrijven waar je het eerst aan denkt bij infrastructuur. Toch zijn de IT-bedrijven allang niet meer weg te denken uit de sector. Hun techniek zit in bruggen, tunnels, het wegdek, vangrails, verkeersborden en verkeerslichten. Samen met BAM Infra Verkeerstechniek staan de bedrijven tijdens InfraTech gezamenlijk op het Smart Mobilityplein. Want ook de infrastructuur werkt steeds vaker en meer data-driven. Het is steeds beter mogelijk om infrastructuur af te stemmen op specifieke gebruikers waardoor de druk op het wegennet tot wel 5 procent kan worden afgeremd. Gedurende de week zijn er op het Smart Mobilityplein kennissessies over onder andere het oplossen van files naar de Efteling, connected verkeersmanagement en InCar verkeersinformatie. Allemaal met maar één doel: laten zien dat Nederland een toonbeeld is van innovatieve mobiliteit.

Tunnelplein
Voor het eerst is er op InfraTech een speciaal Tunnelplein. In de afgelopen jaren werden in Nederland immers veel nieuwe tunnels opgeleverd en daarnaast zijn er een aantal in onderhoud. Op het Tunnelplein delen bouwers, ingenieurs, installateurs, maar ook ict-bedrijven ervaringen en laten ze nieuwe technieken zien. Tunnels zitten anno 2019 immers vol hightech oplossingen en innovaties. Tijdens InfraTech 2019 verzorgt ICT Group lezingen over de bijzondere samenwerking tijdens de bouw van de Spaarndammertunnel in Amsterdam, laat Saval zien dat brandveiligheid in tunnels beter kan zonder dat dit meer hoeft te kosten, doet Vialis uit de doeken hoe het bedrijf predictive maintenance toepast op tunnels en het Deense bedrijf VID Fire-Kill verzorgt een spectaculaire presentatie over de bestrijding van de grootste tunnelbranden.

Gemeenteplein
Naast een speciale editie van College Tour en een bijzondere avond voor gemeente trainees organiseren de deelnemers aan het Gemeenteplein iedere ochtend tijdens InfraTech excursies naar het vlakbij Rotterdam Ahoy gelegen project Hart van Zuid. Hart van Zuid is enorm project waarbij het gebied rond Rotterdam Ahoy en het Zuidplein een impuls krijgt die de sociale, culturele en economische positie van de wijk in Rotterdam-Charlois moet versterken. Tijdens de meerjarige gebiedsontwikkeling ondergaat Rotterdam Ahoy een uitbreiding met een internationaal congrescentrum, muziekhal, bioscoop en hotel. De Gooilandsingel wordt de verbindende, autoluwe schakel van Hart van Zuid. Aan het nieuwe Plein op Zuid verrijst een kunstenpand met bibliotheek en theater. Daarnaast wordt het winkelcentrum Zuidplein gerenoveerd, uitgebreid en toegankelijker gemaakt door een betere aansluiting op de Gooilandsingel. Ook is er een nieuw 50-meter zwembad gebouwd. Iedere ochtend tijdens InfraTech vertelt een brede groep sprekers van InfraTech-gastheer Gemeente Rotterdam over deze innovatieve proeftuin in de Maasstad. Daarna bestaat de mogelijkheid om samen met projectontwikkelaars het gebied te bezoeken.


Bron: