Kitekampioen Katja Roose spreekt op InfraTech

20 December 2018
Kitekampioen Katja Roose spreekt op InfraTech

'Nederland mag zich nog meer profileren als waterland’
Katja Roose is drievoudig wereldkampioen kitesurfen. Daarnaast reist ze als ambassadeur van Dutch Wavemakers de wereld over om jongeren te enthousiasmeren voor de Nederlandse watersector. En ze leidt samen met haar man het Delftse bedrijf Radac, dat radarsystemen maakt waarmee golfslag kan worden gemonitord. Tijdens InfraTech verzorgt ze een openings keynote. "Water is de rode draad in mijn leven.” 

"Wij zijn als land veel te bescheiden”, zegt Katja Roose - 3-voudig wereldkampioen kitesurfen en ambassadeur voor de Dutch Wavemakers - stellig. "We kunnen en moeten ons als waterland veel meer profileren. We hebben alle kennis en ervaring maar het zit niet in onze volksaard om ons dan op de borst te gaan kloppen. Ik heb dat zelf ook moeten leren. Het heeft heel lang geduurd voordat ik durfde te zeggen dat ik drievoudig wereldkampioen was. Ik vond dat awkward, terwijl in bijvoorbeeld Amerika dat het eerste is dat mensen willen horen. Ik heb moeten leren dat als je zoiets niet zelf zegt, mensen het ook niet weten. Je hebt het toch gedaan, daar mag je toch trots op zijn? Nederland mag zich wat mij betreft ook veel meer - vanuit zijn eigen authenticiteit - profileren.”

Uithangbord
Het is precies dat wat Roose aansprak in de de aanpak van Dutch Wavemakers. "Door topsport te koppelen aan studenten en de topsector water, koppelen ze kennis aan iets attractiefs. Op een hele enthousiasmerende manier laten ze de wereld zien van 'kijk eens wat wij allemaal doen op het gebied van water’. En dan niet op de belerende manier zoals dat toch vaak overkomt als de overheid zoiets zegt. Juist met jonge mensen en topsporters heb je dan een prachtig uithangbord. Tijdens de Volvo Ocean Race waren we als Dutch Wavemakers bijvoorbeeld aanwezig op alle stops. Om jongeren te enthousiasmeren, waterbewustzijn te creëren, maar ook om jongeren te werven om in Nederland in de watersector te gaan studeren. Jongeren die jongeren bereiken, dat is heel erg future proof toch?”

Snelste vrouw ter wereld
Roose ontdekte het kitesurfen in 2003. Haar vader spoorde haar aan om mee te doen aan kampioenschappen. "De sport was toen nog niet zo groot en hij hield me voor dat ik dan later altijd kon zeggen dat ik bij de beste tien Nederlandse kitesurfers hoorde. Haha.” Het pakte iets anders uit. Want Roose werd meteen eerste tijdens de Nederlandse kampioenschappen free-style. In de daaropvolgende 15 jaar won ze prijs op prijs, waaronder 3 wereldkampioenschappen op de slalom: in 2012, 2014 en 2015. Twee keer werd ze europees kampioen en ook is ze nog steeds de snelste vrouw ter wereld op een plank, aangedreven door de wind: ze bereikte een topsnelheid van maar liefst 82 kilometer per uur.

Toch vond ze alleen topsport niet voldoende. "Ik heb ook een intellectuele uitdaging nodig.” Roose begon een studie aan de TU Delft, maar stapte over naar Eindhoven waar ze in 2006 haar Master Technology and Policy behaalde. "Soms was dat zwaar. Als het waaide zat ik niet in de collegebanken. En in mijn studie ben ik net als in de sport: ik wil het hoogste bereiken. Ik moest en zou dus cum laude afstuderen. Toch heb ik in samenspraak met mijn begeleider afgesproken de lat iets lager te leggen omdat ik niet minder wilde gaan trainen. Ik wilde tegelijkertijd namelijk ook op de hoogste treden van mijn sport blijven presteren.”

Rode draad
Na haar studie werkte Roose een tijdje bij KPN en nam later een sabbatical op waardoor ze tot grote sportieve hoogten reikte. Een paar jaar geleden nam ze samen met haar man - kitesurfkampioen Rolf van der Vlugt - het bedrijf van zijn vader over: Radac, een Delftse onderneming die radarsystemen bouwt waarmee de hoogte van golven gemeten kan worden. De systemen worden wereldwijd ingezet door de offshore- en windindustrie, maar ook Rijkswaterstaat is een grote klant. Die hebben langs de kust en rivieren systemen van Radac staan om de waterhoogte te monitoren. "Bij Radac komt alles samen: de techniek, de passie voor water en de mogelijkheid werk te combineren met sport omdat het ons eigen bedrijf is”, zegt Roose. "Water is echt de rode draad in mijn leven. Dat is echt fantastisch. Er staat bijvoorbeeld een testsysteem van Radac op de pier in Scheveningen, waar we ook wonen en veel kiten. Als we dan het water op gaan en we hadden een goede dag is het super dat we met onze eigen data kunnen zien hoe hoog de golven waren.”

Het centrale thema van InfraTech, Future Proof, past ook goed bij Radac, stelt Roose. "Een radar is weliswaar een radar, maar we halen er veel meer informatie mee op dan we tot nu toe gebruiken. Er ligt een grote uitdaging op het gebied van voorspellen. Daar werken we nu heel hard aan. Veel van onze innovaties ontwikkelen we samen met onze klanten. Met Marin, TNO en Damen zijn we nu bezig om iets te ontwikkelen waarmee we de schepen waarmee personeel naar offshore platformen wordt gebracht beter kunnen laten varen door te zien wat er qua golven aankomt. In die samenwerking - een joint industry project - ontwikkelen we producten voor de toekomst. Altijd vanuit een vraag uit de markt. Ons sterke punt - en soms ook onze zwakte - is dat we dan meteen aan het innoveren slaan.”


Bron: