Future Green City College Tour tijdens InfraTech

13 November 2018
Future Green City College Tour tijdens InfraTech

Wat betekent de toenemende druk op parken vanwege het groeiende aantal festivals voor de inrichting van de stad? Dat is de centrale vraag waarop de 'Future Green City College Tour’ op 17 januari tijdens InfraTech op het Gemeente Plein antwoord wil geven. De organisatie van de speciale College Tour is in handen van Stadswerk, de vereniging van gemeenten, bedrijven en professionals die actief zijn rondom vraagstukken en praktische oplossingen in de fysieke leefomgeving. Directeur Maarten Loeffen hoopt er jongere generaties mee te bereiken.

Loeffen is net terug van een werkbezoek aan de Franse stad Nantes. "Volgens het KNMI heeft die stad hetzelfde klimaat dat wij over een paar jaar hebben. Dan is het dus interessant om te zien hoe ze daar omgaan met warmere zomers en steeds nattere winters.” Loeffen stak er het nodige op. "Vooral de bevestiging dat we het in Nederland niet zo slecht doen. Dat we al goed op weg zijn. Wat we van Nantes kunnen leren is de aandacht voor groen en de manier waarop ze burgers laten participeren in de toekomstplannen.”

Ontwerpatelier
En precies dat participeren ligt ten grondslag aan de reeks Future Green City College Tour die Stadswerk samen met de branchevereniging van groenbedrijven VHG organiseert. Van september tot en met januari worden door heel Nederland 7 hogescholen aangedaan met de College Tour. "In dezelfde opzet als het televisieprogramma van Twan Huys, dus met een live interview van een uur met een toonaangevende gast”, legt Loeffen uit. "Daarna gevolgd door een ontwerpatelier waar iedere keer ongeveer 100 studenten aan de slag gaan met een concrete opgave uit de betreffende gemeente en een aantal workshops. Dat doen ze samen met ongeveer 20 à 30 professionals.” De College Tours zijn ingepast in het curriculum van de hbo-studenten: ze krijgen er studiepunten voor. De onderwerpen die gedurende de reeks aan de orde komen zijn de circulaire economie, klimaatverandering en veiligheid, participatie, de energietransitie, klimaatadaptatie en groen en gezondheid.

Leisure in de stad
De aflevering van de Future Green City College Tour op 17 januari vindt plaats op het Gemeente Plein tijdens InfraTech en is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Rotterdam. Het thema van deze aflevering is 'Leisure in de stad’. Loeffen: "We willen een antwoord op de vraag wat de toenemende druk van festivals op parken betekent voor de inrichting van de stad. Dat past prachtig binnen het thema van InfraTech 2019: Future Proof. We gaan kijken welke maatregelen er in Rotterdam nodig zijn om de stad toekomstbestendig te houden.”

Met de College Tours hoopt Loeffen aansluiting te vinden met een jongere generatie stadsplanners. "We staan met onze  vereniging al langer op het Gemeente Plein tijdens InfraTech. Dit jaar nemen we ongeveer 100 studenten mee. Als we die enthousiast weten te krijgen over de uitdagingen van de toekomst zijn we daadwerkelijk 'Future Proof’.” 


Bron: